Børja til Lomsdalen og videre

Børja til Lomsdalen og videre

Dette er den ultimate turen i Lomsdal Visten Nasjonalpark!

Etter 40 min i båt fra Beverlys Hill ankommer vi brygga i Storbørja og laster av utstyr. De første km av denne turen er «rett opp» så blodpumpa får kjørt seg, men man kan ta det med ro. Fra toppen og innover mot Strompdalen følger vi den gamle stien som de som bodde her brukte. Stien går gjennom skog, daler og langs bekker i et frodig skogslandskap og er litt røff enkelte plasser. Andre strekninger er det lagt ut klopper(halve tømmerstokker til å gå på) som gjør fredrifta enkel. Vi kommer så over fjellet og ned mot Strompalen og ser vårt «ShangRiLa» i dalen nedenfor – et frodig flekk i et ellers karrig landskap.
Den gamle gården i Strompdalen er falt ned men vi kan se tuftene etter både husene, fjøs og andre bygninger samt jordene hvor kyr, sauer og geiter beiter og som nå er overtatt av elgen og reinsdyrene. Hytta i Strompdalen er delvis bygget av tømmer fra det gamle huset og er pusset opp til «dagens standard».  Det er 6 faste køyer og madrasser for inntil 10 personer i hytta og her er det gass og ved tilgjengelig for laging av mat og fyring i ovn. Det er et enkelt kjøkken med 2xgassbluss, kjeler, bestikk og dekktøy. Hytta blir nå drevet av DNT så man må skrive seg inn og gjøre opp for oppholdet når man kommer hjem!
Fra hytta i Strompdalen følger vi stien ned til fossen fra Breivannene. Her er det en spektakulær foss med hengebru over til andre sida. Her kan vi ta «vinterveien», eller stien gjennom «ura» hvor begge er rimelig tøffe enten rett opp eller gjennom steinur og opp! Man kommer så opp på platået og nivået som Lomsdalen ligger på og herfra er det berg og steinheller man går på helt inn til Lomsdalen – veldig enkelt terreng. Det er ca 5km herfra og inn til fossen i Lomsdalen og på veien passerer vi Canyon hvor elva har gravd seg ned i terrenget gjennom skiferstein i tusenvis av år. Når vi kommer til Lomsdalen går vi over de gamle jordene og ser tuftene av de gamle husene og jordkjelleren som fortsatt står. Videre oppover kommer vi til fossen og på oversida av fosse er hengebrua for å krysse elva. Det er også ei privat åpen hytte et par km før Lomsdalen som er åpen og har 3 køyeplasser. Her er det en veldig fin camp med bålplass og fint og sette opp telt.
Man kan gå tur/retur Lomsdalen på en dag – totalt ca 18km men vi anbefaler minst en overnatting på turen. Vi overnatter ofte på veien hjem i Strompdalen hvor det er faciliteter for å lage mat og god plass i DNT hytta – og så sponser vi DNT på vei hjem!
Fra hegebrua i Lomsdalen kan man ta turen videre mot Visten og/eller grane gjennom Velfjordskaret og/eller Henriksdalen. Dette er en skikkelig tøff tur i vanskelig Helgelands terreng og man bør kunne sitt kart og kompass godt og være i veldig god form! Turen over til Grane tar alt fra 1-3 dager alt etter form, vær og vind og noen legger også turen innom Elgviddevannet hvor vassdraget som kommer ned i Lomsdalen starter.
Fra både Lomsdalen og Strompdalen du kan ta topptur til de høyeste fjellene i Brønnøy kommune – Breivasstind og Lauvvasstind.  Turen tar alt fra 8-16 timer alt etter vær og form!
Man kan også gå opp langs Nedre Breivann og gjennom Velfjordskaret hvor man kan se merking av gamle stier med jevne mellomrom. Stien deler seg i Velfjordskaret og den som går vestover tar deg ned mot Tasslivannet og ender opp i Langfjorden. Detter er veien bonden i Strompdalen gikk for å komme seg på møtene i kommunestyret i Hommelstø som han var med i.
Fra Velfjordskaret og sørover er det en flott tur mellom Midtre og Øvre Breivann over skaret og ned mot Bjørnstokkvannet. Dette er en skikkelig tøff tur i bratt og ulendt terreng og du kommer ned i Tosbotn, eller Borkamo alt etter hvilken «sti» du velger. Absolutt ikke en tur for nybegynnere.

Dock in Børja
Map of area
Warm day Strompdalen
Cabin Strompdalen
Cabin Strompdalen
Cabin Strompdalen
Cabin Strompdalen
Beverly , Dog, Øivind
2018-07-17_00055
Lomsdalen waterfall
Bridge to Henriksdalen
Cabin in Lomsdalen
Camp Lomsdalen
River Lomsdalen
View from Breivatnan to Lomsdalen
Breivasstind
Breivatnan
Showing way, Varde
Øvre og Midtre Breivann
Bjønnstokk Water reserv
Tierd Hiker
Tosbotn

Forrige
Neste